Eğitim camiası bugüne kadar böyle bir skandala tanık olmadı.

Haber Giriş : 27 Haziran 2006 08:02, Son Güncelleme : 27 Mart 2018 00:42

Açık Öğretim Lisesi'nin hafta sonu yapılan sınavlarının soru kitapçığında, Biyoloji 4'ün cevap şıkları verildi ama 20 sorusu unutuldu

AÇIK Öğretim Lisesi'nin (AÖL) 2005- 2006 öğretim yılının bir ay ertelenerek gerçekleşen ikinci dönem sınavlarında, soru kitapçığından Biyoloji 4 bölümüne ait soru çıkmadı. 20 soru beklenen dersin sorularının bulunmamasına rağmen, cevap anahtarı verilirken, ne yapacağını şaşıran sınav salon sorumluları durumu tutanak altına aldı.

Çözümü Milli Eğitim Bakanlığı'nın bulacağını belirten eğitimciler, 'Sınavlarda hatalı sorulara alışmıştık da böylesine ilk kez rastladık. Unutuldu mu, vaz mı geçildi, anlayamadık' dedi.

Öğrenciler uyardı

Açık Öğretim Lisesi'nin 27- 28 Mayıs'ta yapılacak 2005- 2006 öğretim yılı ikinci dönem sınavları, 24-25 Haziran'a ertelenmişti. Ertelen sınavlar, 24 Haziran Cumartesi ve 25 Haziran Pazar günleri yapıldı. Ancak önceki gün yapılan 3'üncü oturumdaki sınavın kitapçığında Biyoloji 4 olarak ayrılan bölümde hiçbir sorunun bulunmadığı görüldü.

Öğrencilerin uyarısı üzerine sınav salonlarındaki gözetmenler kitapçıkları inceledi. Biyoloji 4'e ait beklenen 20 sorunun bulunmadığı, buna karşın aynı bölüme ait cevap anahtarı verildiği ortaya çıktı. Gözetmenler salon sorumlularına, salon sorumluları ilçe milli eğitim müdürlüklerine, ilçe milli eğitim müdürlükleri il milli eğitim müdürlüklerine, onlar da Milli Eğitim Bakanlığı yetkililerine ulaşıp, ne yapacaklarına ilişkin bilgi istediler. Telefon aracılığıyla iletilen soruna çözüm bulunamayınca, öğrencilerin mağdur olmaması için kitapçıktan Biyoloji 4 soruları çıkmadığı, tutanak altına alındı.

Biyoloji var mı yok mu?

Tutanakların kurye ile Milli Eğitim Bakanlığı'na dün gönderildiğini belirten bir Milli Eğitim yetkilisi şunları söyledi:

'Sınavlarda çeşit çeşit hatalara rastlıyoruz. Hatta bir süre önce TÜBİTAK tarafından yapılan sınavda her soruya 5 cevap şıkkı verilmiş, ama cevap anahtarında 4 şık var. Cevap anahtarında boş kalan yere 5'inci şık için yer verilerek sorun çözülmüştü. Bu kez farklı bir sorunla karşılaştık. Soru kitapçığından Biyoloji 4 dersiyle ilgili soru çıkmadı. 20 soruluk bu bölüme ait cevap anahtarı verilmiş. O yüzden şaşırdık. Yetkililer de sorunu çözemeyince tutanak tutuldu.

İşin garip tarafı bazı lise müdürleri 'Biyoloji 4' diye bir dersin olmadığını söyledi. Müfredat o kadar çok değişti ki, bu dersi hangi öğrencilerin aldığını bile bilemiyoruz. Çünkü kredili sistemde bu ders vardı ama sistem kalktı. O sistemden kalan öğrencileri mi kapsıyor, bilemiyoruz. Bu bölümden sorumlu öğrenci sayısını da bilemiyoruz. Ama eğer birileri bu dersten sorumluysa, soru çıkmadığı için sorumlu tutulamazlar. Tabii ki doğru çözümü Bakanlık bulacak. Ya bu öğrenciler sınavı başarmış gibi gösterilecekler ya da sınav tekrar edilecek. Böyle bir sınavın tekrarı ise mümkün görünmüyor. Çözümü merakla bekleyeceğiz.'

tercüman

Bu Habere Tepkiniz

Sonraki Haber